Начало » Свят » "Ню Йорк таймс": Въпреки провалите си Джонсън е много близо до постигането на успех с Брекзит

"Ню Йорк таймс": Въпреки провалите си Джонсън е много близо до постигането на успех с Брекзит

21.10.2019 09:50 143
"Ню Йорк таймс": Въпреки провалите си Джонсън е много близо до постигането на успех с Брекзит

Лейбъристите се стремят към нова коалиция, чрез която да елиминират споразумението за Брекзит на Борис Джонсън, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че Лейбъристката партия е започнала да сондира мнения сред несъгласните с правителствената политика в редиците на торите, както и сред редиците на северноирландската Демократична юнионистка партия с цел да наложи промени в споразумението на премиера. Тази новина поражда възможност за създаване на нова парламентарна коалиция в последния момент, която да принуди правителството да отиде на по-мек вариант на излизане от ЕС или да се съгласи да бъде произведен нов референдум за това дали изобщо да се напуска съюза, предава БТА.

"Индипендънт" допълва, че лейбъристите са готови да накарат депутатите си да подкрепят произвеждането на нов референдум, което трябва да стане във важни гласувания в парламента през следващите дни, а поддръжниците на идеята за ново всенародно допитване определят това като "значителна" крачка към претворяването й в реалност.

Вестникът отбелязва, че това се случва, след като в края на миналата седмица по улиците на Лондон излязоха близо 1 милион души с искане за нов референдум. Изданието цитира и потвърждението от британския министър от кабинета в сянка от лейбъристите сър Киър Стармър пред медиите в кралството, че Лейбъристката партия ще позволи споразумението на Джонсън да мине в парламента, ако то бъде подложено на всенародно допитване.

Премиерът Борис Джонсън се сблъсква с "партизанска война" по въпроса за новото подлагане на гласуване на споразумението за Брекзит, пише "Дейли телеграф".

Изданието отбелязва, че днес той ще направи нов опит да прокара споразумението си в парламента, докато в същото време коалиция от инакомислещи депутати е обещала да води "партизанска война", за да попречи на излизането на Великобритания от ЕС в края на месеца. Вестникът допълва, че с оглед на засилващите се опасения, че парламентът ще продължи да осуетява опитите за приемане на споразумението, на "Даунинг стрийт" подготвят планове за предизвикване на парламентарни избори, които може да бъдат произведени още на 28 ноември.

За предприемането на опит за ново гласуване от страна на премиера именно днес съобщават и другите британски издания, но отбелязват, че гласуването вероятно няма да бъде допуснато от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу.

"Вашингтон пост" коментира ситуацията около Брекзит и в частност реакцията на европейците на последните събития около излизането на Лондон, като отбелязва, че те са натиснали бутона "за пауза", докато изчакват да видят какво ще се случи в британския парламент през тази седмица.

Европейски дипломати са казали пред изданието, че ще наблюдават какъв ще бъде изходът на събитията във Великобритания, преди да решат как да подходят към изпратеното от Лондон искане за ново отсрочване на излизането. Европейските лидери предпочитат първо да са наясно дали новото споразумение е минало през парламента, преди да решат с колко да бъде продължен срокът за напускането на Великобритания и при какви условия. Според "Вашингтон пост" няма никакво съмнение, че нова отсрочка за Брекзит в крайна сметка ще бъде дадена.

Въпреки дългия списък с провалите си Борис Джонсън е много близо до постигането на успех с Брекзит, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Изданието коментира, че Джонсън разполага с един много силен коз, когато през тази седмица опита да прокара споразумението си, и той се изразява в това, че опозицията е разединена.

Брекзит, Брекзит и така до безкрай, гласи заглавието на коментарна статия в германския вестник "Франкфуртер алгемайне".

Авторът отбелязва, че от "супер съботата" в британския парламент, на която на гласуване трябваше да бъде подложено договореното само няколко дни по-рано споразумение за Брекзит, в крайна сметка не е излязло нищо. Той изразява и мнение, че ЕС е постъпил правилно, като не е отговорил веднага на искането на Лондон за отлагане на Брекзит.

По оценка на "Файненшъл таймс" Джонсън разполага с добри шансове споразумението му да мине. Според вестника съотношението на силите в парламента сега е такова, че 320 депутати са готови да подкрепят приемане на споразумението, а тези "против" са 315. Изданието отбелязва, че вчера за възможна готовност от страна на коалиция от 320 депутати от различни партии да подкрепят споразумението, е съобщил и външният министър Доминик Рааб.

24часа

0 покажи коментарите
Още по темата:
Още от Свят »