Начало » Спорт » Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Ботев тръгва по верния път от аматьорската дивизия

Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Ботев тръгва по верния път от аматьорската дивизия

20.10.2019 07:40 687
Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Ботев тръгва по верния път от аматьорската дивизия

Тази рубрика, която излиза вече втора година на страниците на "Конкурент", трябваше да започне по друг начин. Тя беше вдъхновена от човек, който не желае да се споменава името му, но е част от "Зелената гвардия" - така наричат всеки играч на Ботев /Враца/ с над 150 мача в елита. Материалите трябваше да са продължение на Библията на футбола във Враца, написани от най-великия треньор на вскички времена Илиян Панев. Истината е, че очерците за отделните играчи и треньори на Ботев изпревариха с около година същинската му част, но понякога животът не може да бъде поставян в тесни граници и дефиниции. "Вина" за това има и управителят на "Конкурент нюз" Димитър Николов, който вдъхнови излизането на поредицата "Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти" - текстове, които вече сте чели. Време е обаче "грешката на растежа" да бъде поправена и да припомним на читателите си, че освен славните 26 години в елита, има и други периоди в историята на Ботев. И че те хич не са славни. Историята продължава от там, където спира разказа на неповторимия Илия Панев.

Рубрика на Георги Александров

Сезон 2005-2006 г. за първи път от доста време бележи правилната посока по пътя на врачанския футбол. Ботев завършва трети в Северозападната "В" АФГ, както по онова време се нарича третото /аматьорско/ ниво на играта. Първи е Чавдар /Бяла Слатина/ със 74 точки, следван на 3 точки от видинския Бдин и на още две от Ботев, който приключва кампанията с 69 точки.

Само 3 точки не достигат на врачани през следващата кампания 2006-2007 година, когато отборът завършва втори с 80 пункта. Първи е Янтра /Габрово/ с 83.

След още една година врачани отстъпват малко в представянето си, тъй като завършват чак на четвърто място, допускайки пред себе си Ботев от Криводол /75 т./, Чумерна /Елена/ - 67 т. и Ком-Миньор от с. Драганица с 63 т. Ботев събира 59 пункта и е с 1 точка пред видинския Бдин.

При четвъртия опит да приключат с аматьорския си статут врачани успяват. Това се случва през кампанията 2008-2009 г. Ботев води люта битка с Бдин /Видин/, а разликата е 7 пункта в полза на първенеца - 79 срещу 72 точки. В интерес на истината видинчани също добиват право да играят при професионалистите, тъй като в баража в Ботевград бият Малеш /Микрево/ с 2:1.

Първенството за Ботев започва с класика - 3:0 срещу Трявна след голове на Гарев и Данчев-2, следват минимален успех над Академик /Свищов/ след попадение на Маринов и измъчено 1:0 у дома срещу Ботев /Димово/, дошло с гол в продължението на Емануил Борисов-Бутанския. После в Елена местният Чумерна е отнесен с 2:0 /Стоянов и Валериев/, а Ситомир си тръгва към Никопол с 9 топки /Павлов - 5, Петров, Ангелов, Борисов и Манолов/. В Лом врачани бият само с 3:0 /Данчев, Альошев и Манолов/, а у дома газят Локо /Др/ с 4 гола /Валериев-2, Альошев и Борисов/. Пламен Илиев повежда врачани към успех в гара Левски с 3:1, допълват го с попадения Манолов и Маринов. После идва ред на Бали 2000 от Дебелец, който се предава след класика /Данчев-2 и Сашев/. Минималното 1:0 стига за трите точки срещу Гигант /Белене/ с попадение на Павлов. На стадион "Бенковски" във Видин Ботев удържа 1:1 /Павлов/, а после гази с 3:0 Локо /ГО/ - мачът ще бъде запомнен с гола от дузпа на вратаря Христо Митов за крайния резултат. Преди това се разписват Данчев и Альошев. В Плевен Сторгозия отнася 1:3 /Валериев и Данчев-2/, а после идва ред и на Янтра - 2:1 с попаденията на Данчев. Нулевото равенство в Павликени е второ за сезона, но важно, защото слага край на успешната кампания.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

 

Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Ботев тръгва по верния път от аматьорската дивизия
0 покажи коментарите
Още по темата:
И малките четници се включиха в тържествата за 5-годишнината на ЧЧ Радецки Децата от Червена Чета Радецки /Козлодуй/ победиха с 6:2 връстниците си от ФК Оряхово. Приятелската среща между родените 2006/2007 г. бе част от програмата за тържествата по случай 5-годишнината на фе... 18.11.2019 09:40 305 0
Още от Спорт »