Начало » Свят » Рекорден ръст на германския оръжеен износ за Турция

Рекорден ръст на германския оръжеен износ за Турция

20.10.2019 14:20 190
Рекорден ръст на германския оръжеен износ за Турция

Германският износ на оръжие за Турция през първите осем месеца на 2019 г. е достигнал до 250,4 милиона евро (277 милиона долара). Това показват официални данни, с които разполага ДПА, в момент, когато продажбата на оръжие на Турция влезе във фокуса на внимание заради събитията в Сирия.

Дори и без последните четири месеца до края на годината, сумата е по-висока от размера на всички годишни продажби на оръжие за Турция от 2005 г. насам, показват данните на министерството на икономиката, представени по искане на партия "Левите".

Миналата година оръжейните продажби за Турция, която е съюзник от НАТО, са възлезли на 242,8 милиона евро, което представлява почти една трета от отбранителната индустрия на Германия. Същевременно това поставя Турция на първо място сред вносителите на германски оръжия.

Въпреки решение на ЕС за ограничаване на продажбата на оръжие за Турция, която предприе миналата седмица военна операция в Сирия, страната е на път още веднъж да оглави списъка на държавите, купуващи оръжие от Германия, отбелязва ДПА.

Министерството на икономиката посочи, че продажбите са били насочени изключително към сектора на военноморските сили. Материалите за шест подводници, които Турция строи съвместно с германската фирма "Тисенкруп марин системс", вероятно представляват по-голямата част от поръчките, предаде БТА.

Германското правителство одобри продажбата на части за подводниците през 2009 г., припомня ДПА.

Министърът на външните работи Хайко Маас каза през уикенда, че няма да бъдат издавани нови разрешителни за износ на военно оборудване, което може да бъде използвано от Турция в Сирия.

24часа

0 покажи коментарите
Още по темата:
Да възстановяваш документите, унищожени от тайната източногерманска полиция Щази Барбара Пьониш прекарва по-голямата част от времето си в редене на пъзели. По-точно във възстановяването на планина от документи, унищожени при падането на Берлинската стена от тайната източногерманск... 17.11.2019 09:50 15 0
Дете праща писмо до починалия си баща - получава отговор "от рая"  Шестгодишна жителка на британския окръг Чешър Холи Морган изпрати пощенска картичка на починалия си баща и получи неочакван отговор, съобщава "Дейли Мейл". Момичето загубило баща си миналото лят... 17.11.2019 06:50 191 0
Половината британци в сондаж: До 10 г. Обединеното кралство ще се разпадне Обединеното кралство може да не съществува в сегашния си вид след десетилетие, смятат половината от гражданите му, установи проучване на Ipsos MORI, цитирано от Ройтерс, съобщава money.bg. Вотът, койт... 16.11.2019 21:20 210 0
Още от Свят »