Начало » България » ЦИК с апел към медиите

ЦИК с апел към медиите

17.09.2019 19:55 76
ЦИК с апел към медиите

Централната избирателна комисия апелира за повече отговорност и за спазване на професионалните журналистически стандарти при отразяването на предизборната кампания и изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври т.г., предаде БТА. 

Това каза председателят на ЦИК Стефка Стоева при подписването на споразумението със Съвета за електронни медии днес. Споразумението определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийно услуги по време на предизборната кампания на местните избори.

Това е седмото споразумение със СЕМ, не случайно избрано в Деня на София, и отново ще разчитаме на тяхната висока професионалност и компетентост, подчерта Стоева.Тя припомни още, че предходното такова споразумение е било на 18 април т.г. във връзка с изборите за Европейски парламент и в резултат на съвместната работа между ЦИК и СЕМ тогава от ЦИК бяха установени 18 нарушения на предизборната кампания на партии и коалиции и 34 нарушения, извършени от медиите. "Убедена съм, че и на тези избори ще получим пълен, обективен и специализиран мониторинг, отразяващ медийното представяне на кампанията за избор на общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г.", каза председателят на ЦИК.

Стефка Стоева подчерта, че и на тези избори ЦИК ще продължи да работи в екип с всички държавни органи и организации, които по закон са ангажирани с произвеждането на изборите. В тази връзка за нас медиите са с изключителна важност за спокойното и нормално протичане на изборния процес, каза тя. Стоева припомни, че агитационните материали не трябва да нарушават добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите, че в тях е забранено да се използват знамето на Република България и на други чужди държави.

Езикът на омразата вреди на всички и подронва демократичните устои на държавата. Очакваме кампанията да бъде в синхрон с българското законодателство, да се спазят добрият тон и морал, подчерта председателят на ЦИК. София Владимирова, председател на СЕМ, посочи, че медиите са определяни като четвъртата власт и имат голямо влияние, но голямата степен на влияние е също и голяма отговорност."Много от хората, които ще излязат да гласуват на тези избори, ще гласуват според това, което вие сте им показали, според всички журналистически форми, които сте използвали, за да им разкриете платформите, идеите и разбиранията на отделните кандидати.

Бъдете отговорни към това влияние, към работата си. Спазвайте високите етични, морални и професионални правила на професията, които ви правят истински журналисти", каза София Владимирова. Утре в 16.00 часа ръководството на ЦИК ще има среща със собствениците и представители на медиите, за да споделим проблемите и констатациите от предходните избори, какви нарушения бяха установи, информира Стефка Стоева. Целта е да избегнем подобни актове на тези избори, посочи тя.

24часа

0 покажи коментарите
Още по темата:
Спипаха мъртвопиян съдебният деловодител на прокуратурата в... Хванаха съдебния администратор на Окръжната прокуратура в Търговище да шофира след употреба на алкохол, съобщават от прокуратрата. Вчера след 17 часа 43-годишният И.М. е бил спрян за проверка от служи... 22.01.2020 20:30 118 0
Още от България »