Начало » България » От МОН признават: 20 университета не правят наука

От МОН признават: 20 университета не правят наука

17.09.2019 17:20 68
От МОН признават: 20 университета не правят наука

Снимка: Христо Христов В Стара Загора проф.. Костадин Костадинов /вдясно/ неофициално обяви, че в рамките на тазгодишната класация за научна дейност тукашният Тракийски университет е отишъл от седмо на шесто място

За поне 20 от сегашните ни университети трудно може да се каже, че произвеждат наука, призна в Стара Загора проф. Костадин Костадинов, председател на Комисията за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност при МОН , чийто резултати от ежегодното оценяване  предстои да бъдат обявени официално в началото на октомври .

Неофициално се знае че при направената класация за 55 университета, БАН и Селскостопанската академия отново първото място е за БАН, втори е СУ „Свети Климент Охридски“, плътно следван от Медицинската академия. Известно разместване има малко по-надолу, като на шесто място е старозагорският Тракийски университет, който при предходната класация е бил на седмо място. Оценката е направена въз основа на наукометричните показатели от световните бази данни, до които МОН осигурява достъп на цялата ни научна общност, представени са и данни за качеството на изследователския състав, отчитат се и привлечените средства от националното и международното проектно финансиране, както и средствата от договори с български и чуждестранни предприятия. Включена е и самооценка, направена от университетите и научните организации, има и данни за 2018 г. за защитилите степените „доктор“ и „доктор на науките“.

Проф. Костадинов отказа да коментира кои са „опашкарите“,но призна, че поне 20 от включените в класацията учебни заведения не би трябвало да обучават студенти за степен „магистър“, а само за „бакалавър“.

монитор

0 покажи коментарите
Още по темата:
Няма следи от насилие по открития в хралупа на дърво обгорял мъж Не са открити следи от насилие по тялото на мъжа, чието тяло бе открито при полски пожар в хралупа на вековно дърво край пазарджишкото село Звъничево, съобщават от полицията в областния град. Установе... 21.10.2019 21:10 143 0
Още от България »