Начало » Събития » 12 659 момичета и момчета влизат в клас в 61 училища в Монтанско

12 659 момичета и момчета влизат в клас в 61 училища в Монтанско

15.09.2019 06:00 103
12 659 момичета и момчета влизат в клас в 61 училища в Монтанско

Само със 100 са намалели учениците в област Монтана тази учебна година, сравнено с миналата, показват данните на регионалното управление по образование. 12 659 момичета и момчета прекрачват училищния праг на 16 септември. Те влизат в красните стаи на 61 училища, съобщи началникът на образованието в региона Трайка Трайкова.

„Изключително съм доволна, че механизмът за връщане на учениците в класните стаи сработи в регион Монтана. 28 екипа са направили над 1300 посещения. Установили са, че 378 деца  са заминали със семействата си в чужбина, 98 не са открити и за това е информирана полицията, а 280 са върнати в класните стаи. 147 от върнатите в училище са под постоянно наблюдение, тъй като все още не посещават редовно часовете. Те се водят деца в риск и за тях се прави всичко, за да се върнат трайно в клас.”, подчерта Трайкова.

Първолаците тази есен са 1056, което е с 21 повече от миналата година.

„Навсякъде учебните занятия започват нормално. Няма училище без осигурени преподаватели. Има малки проблеми със сградите в две ломски училища, които все още са в ремонт и се налага учениците от гимназия „Найден Геров” да започнат учебната година в сградата на едно от основните училища в града до завършването на ремонта. В ремонт е и сградата на Второ основно в Лом, но там най-вероятно няма да се налага да местим децата.”, коментира още Трайка Трайкова.

Тя подчерта, че в регион Монтана има вече дуално обучение. Така се обучават учениците от специалността хлебопроизводство на училище „Никола Вапцаров”  в Монтана и машинните техници от гимназия „Христо Ботев” в града. Дуално обучение по същата специалност има и в Лом.

0 покажи коментарите
Още по темата:
Още от Събития »