Начало » Общини » Калин Каменов: С общи усилия ще превърнем Враца в модерен европейски град, който се развива с бързи темпове ИНТЕРВЮ

Калин Каменов: С общи усилия ще превърнем Враца в модерен европейски град, който се развива с бързи темпове ИНТЕРВЮ

13.09.2019 12:00 1984
Калин Каменов: С общи усилия ще превърнем Враца в модерен европейски град, който се развива с бързи темпове ИНТЕРВЮ

Калин Каменов е роден на 19 юли 1980 г. във Враца. Възпитаник на Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград, специалност „Право“. През 2013 г. завършва Българско училище за политика „Димитър Паница“ към Нов български университет. Участник в десетки обучения и конференции на тема правата на децата, социални политики, психология, доброволчество, младежки политики и други. В последните години е съпредседател на Национален център за безопасен интернет, национален кореспондент към Съвета на Европа по Програма „Да изградим Европа за и с децата”, а също така и член на комитета по наблюдение към ОПРЧР. До есента на 2013 г. е председател на обществения съвет към „Фонд за лечение на деца”. В периода 2010-2012 г. е заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2012 до 2013 г. е председател на Държавната агенция за закрила на детето. Експерт по младежки политики в 42-ото народно събрание. През 2014 г. заема поста заместник-министър на младежта и спорта в служебното правителство на Георги Близнашки, който запазва и в правителството на Бойко Борисов.

От 10 ноември 2015 г. е кмет на Община Враца. През 2016 г. е избран за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

Спортът е едно от заниманията му през свободното време. Фен е на „Ботев“ /Враца/ и английския „Ливърпул“. Обича да играе баскетбол. Други теми, от които се вълнува са българските обичаи и традиции, както и от историята.

 

Георги Александров

 

Г-н Каменов, през последните почти 4 години Враца преживя доста промени. Такъв ли си представяхте града, когато решихте да се кандидатирате за негов кмет?

Враца е един уникален град. Има различни фактори, които разкриват много хоризонти за развитието на града и населените места. Истината е, че в самото начало, когато взех решението да се кандидатирам за кмет, за мен Враца бе едно голямо предизвикателство. През годините никога не съм губел връзка с родното ми място, познавах в детайли проблемите и исканията на хората. Това беше и една от причините да се кандидатирам за кмет – защото знам, че градът може и трябва да има европейски облик, а всеки един гражданин трябва да се чувства спокоен, живеейки тук.

За кои проекти и инициативи не достигна времето, парите, силите, за да се случи промяната?

Акцентите за последните четири години са – инфраструктурата, образованието, инвестиции, социалните услуги, сигурността и променяне имиджа на града. Един мандат е крайно недостатъчен за разрешаването на всички проблеми в голям областен център, какъвто е Враца.

Един от нерешените проблеми до момента, за който обаче имаме подготвен проект, е уличното осветление. По осветителните тела не е извършван основен ремонт, откакто е изградена мрежата. Към момента се обновяват стълбовете на уличното осветление, по което преминава и контактната мрежа на градския транспорт. Съвсем скоро ще бъде подаден и проект, на стойност 1 500 000 лева за цялостна обновяване на осветителните тела и подмяна на съществуващите с ново LED-осветление, което е по-ефективно и енергоспестяващо.

Предстои разрешаването на поредния проблем, свързан с проекта за „Воден цикъл“ - изграждането на довеждащия водопровод от язовир „Среченска бара“ – последният етап на проекта. За три години успяхме да „изкараме“ строителната техника от града и да възстановим настилките на компрометираните улици от проекта, завършихме и Пречиствателната станция за отпадни води. Успоредно с това, са завършени отчуждителните процедури на над 480 имота по трасето на водопровода, а от няколко месеца имаме и разрешително за строеж от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Довеждащия водопровод. Предстои стартиране на строително-монтажните дейности, които ще се реализират извън границите на града и няма да създават дискомфорт на врачани.

Враца разполага с изключително добра спортна инфраструктура, която за съжаление – не е поддържана достатъчно през годините. С много усилия, успяхме да обновим напълно Лекоатлетическата писта, изградихме ново игрище с изкуствена настилка, а централният стадион е с ново осветление и голяма част от секторите са ремонтирани. Успоредно с това се извършва ремонт на волейболното хале, което скоро ще бъде модерна спортна зала. Обновява се и базата на спортна зала „Вестител“. Същевременно – със средства от бюджета ще бъдат проектирани - нов, модерен и енергийно ефективен покрит плувен басейн и стрелбището.

А има ли на хоризонта нов инвеститор?

Положените усилия за подобряване на пътната инфраструктура, изготвянето на програма за управление на имотите – общинска собственост и подкрепата от страна на Министерство на икономиката и Българска агенция за инвестиции, допринесоха за значително повишаване на чуждестранния инвеститорски интерес. Доказателство за това са стартиралите дейности по изграждането на два големи завода – този на немската компания МД Електроник и заводът Теклас. Тези две мащабни инвестиции, както и изграденият хипермаркет на Практикер са на стойност от над 50 милиона лева. Това поставя Враца на инвестиционната карта на България.

Успоредно с вече изградените партньорства, непрестанно водим разговори с други чуждестранни инвеститори, които са заявили интерес към града. За нас е изключително важно те да отговарят на условията за адекватно и достойно възнаграждение на труда на врачани, както и производството да не замърсява околната среда по никакъв начин.

Решаването на проблема с градския транспорт и обезпечаването на нови екологични транспортни средства ли беше най-голямото предизвикателство през последните месеци за Вас?

Градският транспорт е един от приоритетите ми, заложени в Управленската програма за 2015-2019 година. Това е поредният проблем в нашия град, за който в годините назад не се е търсело решение, не са вземани непопулярни управленски решения, а в някой моменти – дори е и неглижиран. До стартирането на модернизацията на обществения транспорт се извървя много дълъг път и се взеха много сериозни решения. Първата стъпка бе да запазим съществуващото дружество „Тролейбусен транспорт“. Това ни позволи, съвместно с други общини, в които има екологичен транспорт, да направим предложение за осигуряване на средства по Оперативна програма за модернизирането на транспорта.

В началото на месец юни подписахме договор с фирмата „Исубус“ ООД, която ще достави за нуждите на града 14 чисто нови, нископодови, дизелови автобуси с най-високия екологичен клас. През месец септември ще пристигнат новопроизведените 7 превозни средства, а през октомври – останалите 7. По този начин дружеството няма да използва старите и амортизирани наети превозни средства, като същевременно ще се обхванат както населените места на Враца, така и кварталите „Бистрец“, „Кулата“, „Сениче“, „Металург“, Индустриалните зони и районът на „Крайречен булевард“.

От името на Сдружението на общините успяхме да извоюваме средства за регионите, където има изградена контактна мрежа. Така Враца ще реализира проект по ОП „Околна среда“ 2014-2020 г. на стойност близо 26 милиона лева. Средствата ще бъдат вложени за закупуването на 9 чисто нови тролейбуси и 13 чисто нови електробуси. Успоредно с това ще бъде обновена и контактната мрежа.

По този начин Враца не само запазва екологичния си транспорт, но и го надгражда.

По-сигурен град ли е Враца заради системата за видеонаблюдение или има още какво да се желае в тази посока?

През последните три години бяха инвестирани значителни средства за обновяването на пътната инфраструктура. Това от своя страна доведе до следния проблем – новата асфалтова настилка провокира шофьорите да увеличават скоростта, което създава предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Същевременно, в Община Враца бе създадено и звено „Инспекторат“, чиято функция е изцяло контролна и по-конкретно – да следи за спазването на местните наредби. Посочените факти са част от причините да внедрим модерна система за видеонаблюдение, която да е полезна както на органите на реда, така и на служителите в местната администрация. Проектът стартира на 19 юни 2017 година, като територията на град Враца са разположени 36 камери за наблюдение, на 14 ключови кръстовища и пътни артерии.

С внедряването на системата за видеонаблюдение се създадоха и два мониторни центъра, единият в областната дирекция на полицията, другият – в Община Враца. И двете звена осигуряват 24-часово наблюдение и контрол в областния град.

От внедряването на системата за видеонаблюдение до настоящия момент се убеждаваме в нейната ефективност. Голяма част от пътно-транспортните произшествия, които са се случили на територията на града, са регистрирани от камерите, като по този начин значително е улеснена работата на органите на реда да установят кой е нарушителят.

Системата дава реален ефект и срещу криминалния контингент, като значително са оптимизирани и случаите на дребна битова престъпност в търговски обекти, както и вандалските прояви и посегателствата върху автомобили.

Необходимо е да закупим още камери, които да бъдат разположени както на ключови пътни участъци, така и в кварталите на града. Пример, в подкрепа на казаното е, че едва два месеца след асфалтирането на пътя до село Згориград, броят на водачите, преминаващи с несъобразена скорост значително нарасна. Това е и причината, поради която в този участък ще бъде поставено видеонаблюдение.

В допълнение системата за видеоконтрол трябва активно да бъде внедрена и в населените места на общината, тъй като по този начин ефективно може да се справим с битовата престъпност.

Трудно ли се превъзпитават шофьори, свикнали да паркират, където си поискат и изпълнява ли предназначението си „паякът“?

В самото начало, когато закупихме репатриращия автомобил, хората бяха много скептично настроени, а някои от тях – откровено искаха той да не функционира. Факт е, че от закупуването на така наречения „паяк“ до момента имаме значително по-малко сигнали за неправилно паркирани автомобили. През 2017 година, когато беше закупен автомобилът – за два месеца бяха репатрирани 54 автомобили. През 2018 година са репатрирани 1240 автомобили, а през 2019 година – 715 МПС-та. Общо събраните средства от глоби са в размер на над 130 000 лева.

Тъй като един репатриращ автомобил е крайно недостатъчен, планираме да закупим и втори такъв.

Намираме се в навечерието на врачанския есенен панаир. Кажете с какво тази година програмата ще е по-интересна?

За първи път красивата пещера Леденика събира на едно място изпълнители на класическа, поп, рок, джаз и фолклорна музика.

Уникалният проект „Музика в пещерата“ ще се проведе от 6 до 8 септември сред величествената обстановка и естествена акустика на природния феномен.

Специални гости на нестандартния музикален форум са едни от най-популярните и обичани изпълнители и групи: цигуларят Хари Ешкенази, Фолклорният квартет „Абагар“, група „Мери бойс бенд“ , камерен оркестър „Drop Down Community“, невероятният певец Васил Петров, Маестро Максим Ешкенази, Симфониета–Враца, с диригент Христо Павлов и гост-солисти.

Кулминацията на „Музика в пещерата“ е на 8-и септември, когато посетителите ще се насладят на невероятните изпълнения на емблематичният джаз певец Васил Петров.

Сред уникалните образования на природната забележителност, българският Франк Синатра ще представи популярни пиеси, интерпретирани акустично, заедно с талантливия китарист Николай Карагеоргиев.

Партньори в организацията на фестивала са Сдружение „Аз обичам Враца“ и Симфониета-Враца.

За втора поредна година Враца ще бъде част от турнето „Фортисимо Фест“ и отново ще стане сцена на изключителна музикална разходка. Грандиозният спектакъл ще се проведе на 8 септември, от 20 ч., на открита сцена пред сградата на Община Враца.

Враца е първият град от турнето, което ще премине и през Габрово и Разград. Водещ на концерта ще бъде актьорът Герасим Георгиев-Геро.

Повече от 2 часа и половина любителите на музика под звездите ще се насладят на виртуозните изпълнения на Маестро Ешкенази, а солистите, които ще участват в музикалното шоу във Враца са Михаела Филева, Дони, Георги Андреев и Братя Зайранови.

Два филхармонични оркестъра, Врачанска симфониета и Разградска филхармония, ще свирят златна българска класика, български фолклор, музика от българско и световно кино. 

От 20 до 22 септември Враца ще бъде домакин на фестивал „Изкуство и култура”, част от проект „Активно изкуство за атрактивен туризъм - АРТУР”.

В рамките на 3 дни, на обособени шатри, художници ще рисуват природни и културни забележителности от града и региона, местни фирми от трансграничния регион ще излагат своите продукти и услуги, както и ще бъдат представени проекти на Община Враца, реализирани по различни програми на Европейския съюз.

Всеки ден от туристическия Арт фестивал концерти на открита сцена пред сградата на Община Враца ще се провеждат тематични концерти, посветени на българския фолклор, класическата и поп музиката.

За първи път в региона, във Враца ще се проведе литературен фестивал. Мащабното културно събитие се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ и ще се проведе от 26 до 29 септември. Мотото на форума е „Враца – книжен град“.

Идеята на литературния фестивал е да се насърчи любовта към книгите, думите и четенето.

Разработена е богата програма, която предлага събития, работилници, семинари и майсторски класове.

В рамките на фестивала ще се проведат ателие за арт дизайн „Book slogan”, както и уъркшоп за творческо писане.

Ще има също работилница за рисувани камъни и творчески срещи с гости на града. Мащабен семинар „Пътят на книгата – от мастилницата до дисплея“ също ще бъде част от програмата на културния форум.

Да ви върна към панаира, който през последните години е зона, забранена за чалга. Какво друго ни очаква?

Тазгодишното издание на Врачанския есенен панаир очаква двойно повече търговци от страната и чужбина. Над 250 производители и занаятчии са заявили участие в 131-то издание на форума, посветен на 160-годишнината от рождението на големия индустриалец и фабрикант -  Мито Орозов.

В рамките на традиционното изложение ще се включат и 15 фирми от Румъния и 30 фирми от България, участници по проект на Търговско-промишлената палата. Те ще представят традиционни занаяти, специфични за всяка област.

След изключителния интерес през миналата година, за втори път от 13 до 15 септември във Врачанския есенен панаир ще се проведе фермерски базар.

Специално за изложението във Враца отново ще пристигнат производители на старото българско ястие от Северна България – крокмач, както и за пореден път ще се предлага жива бира и безалкохолна бира.

Всяка вечер на врачанския панаир, самодейци от читалищата от Община Враца ще представят за дегустация едни от най-популярните и традиционни ястия от врачанския край.

Официалното откриване на 131-то издание на панаира  е на 14 септември, от 18:30 ч., а началото на културната програма ще бъде дадено в 19:30 ч. с изпълнение на музикантите от любимата на няколко поколения българи - група „Тангра“.

Ден преди това, на панаирната сцена в спортен комплекс „Христо Ботев“ ще се проведе грандиозен концерт на легендарния солист на рок бандата „Юрая Хийп“ – Джон Лоутън и музикантите от култовата група Б. Т. Р.

Богатата културна програма продължава на 15 септември с топ комика Краси Радков.

На 16 на сцената ще се качи един от най-популярните рапъри – Ицо Хазарта. Врачанския есенен панаир ще бъде закрит с концерт с много бг шлагери на легендарния дует Благовест и Светослав Аргирови.

Футболното приключение за Враца и врачани в Първа лига продължава ли да е все така вълнуващо?

„Ботев“ /Враца/ е едно от най-големите ми предизвикателства. Малцина помнят как изглеждаше базата и къде бе мъжкият тим през лятото на 2015 г. Сега очакванията са да се борим за място в Евротурнирите или поне да бием Левски на "Герена" всяка година. Шампионатът този сезон е много силен, силите са изравнени, но ние имаме силен отбор и всеки мач се борим за победа.

Доволен ли сте от постигнатото?

За мен успешен човек е този, който е изключително самокритичен, приема градивната критика и никога не се задоволява с това, което е постигнал, а иска повече. За последните близо четири години смятам, че поставихме началото на промяната облика на нашия град. Въпреки това – все още има теми и проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Изключително важно е да бъде осъзнато, че промяната ще е възможна, когато всеки от нас се допринася с нещо за развитието на родния си град. Дали това ще бъде почистването на предблоковото пространство, или ще е засаждането на 5 дръвчета, няма значение – важното е всеки да е отговорен гражданин.

Вярвам, че с общи усилия, съвсем скоро ще се отърсим от миналото и ще излезем от етикетите за най-изоставащ регион, с песимистично настроени хора. Уверен съм, че ще влезем в класацията за най-бързоразвиващ се областен град, който е двигател на промяната в цяла Северозападна България.

 

 

0 покажи коментарите
Още по темата:
Инж. Милчо Доцов: Мандатът ни беше най-добрият за хората в Берковица Уважаеми жители на община Берковица, В края на мандата представям пред Вас отчет за моята работа и на моя екип през 4-те години на мандат 2015-2019 г. Като генерален извод с чувство на удовлетворение ... 20.09.2019 12:00 344 0
Още от Общини »