Начало » България » Опростена регистрация за домашната кочина

Опростена регистрация за домашната кочина

11.09.2019 17:25 148
Опростена регистрация за домашната кочина

Малките стопанства тип „заден двор“ ще бъдат регистрирани по облекчена процедура. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в рамките на 14-та годишна среща на Постоянната експертна група за Африканската чума по свинете (АЧС) в Европа, която се провежда днес и утре в София.

В събитието взеха участие В събитието участваха 90 експерти и представители от 34 държави, сред които министри и зам.-министри на шест държави от Балканите - Албания, Босна, Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Косово и Сърбия.

Относно малките стопанства за отглеждане на свине в дворовете, Танева обясни още, че изискванията за биосигурност ще бъдат съвсем елементарни и

ще бъде възможно да бъдат реализирани с ръчен труд.

Тя изрази увереност, че от догодина отглеждането на свине ще е с много по-високи нива на биосигурност.

Моник Елоит, генерален директор на Световната организация за контрол върху здравето на животните (OIE) посочи, че АЧС е не само болест, но и икономическо бедствие. Затова трябва да се прилагат стриктни и непопулярни мерки като евтаназиране на животните, но те, по думите й са задължителни. Еврокомисар Витянис Андрюкайтис пък

похвали България, че добре прилага мерките

за ограничаване на чумата.

На въпрос на „Монитор“ дали, както Португалия и Испания и ние ще успеем да спасим полудивата източно-балканската свиня, министър Танева, поясни, че вече има предприети мерки за това. По думите й, ще бъде предоставен отделна зона със заграждения за запазването й. Еврокомисар Андрюкайтис допълни отговора с пояснението, че когато АЧС е бил на Иберийския полуостров не е имало шенгенска зона и е имало известни ограничения в движението на хора и стоки, а и двете страни много добре са си контролирали границите. Според него сега е много по-сложно да се контролира движението. „Научихме много от опита на Испания и Португалия и го използваме. АЧС се променя и въз основа на резултати от научни изследвания

на всеки 3 месеца стратегията за борбата срещу нея се преразглежда“,

добави той.

Според него много ценен е опитът и на Финландия, която много добре охранява границата и не допуска вирусът чумата да влезе от Русия. По думите, му трите балтийски страни също имат успехи, особено в намаляване на популацията на видите свине.

"Когато вече 10 страни са засегнати и други 5 са в риск, трансграничното сътрудничество е задължително. АЧС има силно социално въздействие върху селските региони и икономиката на страните. Целта е днес да определим приоритетните дейности във връзка с биосигурността, производствата, лова. България се справи прекрасно, следвайки стратегиите на ЕК", посочи еврокомисар Андрюкайтис. Като добри примери той посочи страни като Чехия и Финландия, едната успешно справила се, а другата не допуснала болестта на територията си.

АЧС става глобално предизвикателство и единственият начин да преборим заболяването е

да обединим усилия - фермери, общество, ловци,

обобщи еврокомисарят.

България е на кръстопът и страната има опит със заболяванията по животните - модуларен дерматит и други, с които се е справила, подчерта още Андрюкайтис. Ние наблюдаваме ситуацията в България и планираме нови стъпки, съобразно традициите на населението, каза още той.

Според еврокомисаря, ако мерките продължат да се изпълняват, след 3-4 години страната ни би могла да се справи с болестта. Той посочи, че е трудно да се ангажира с конкретен период от време, но трябва твърдост по отношение на мерките, колкото и болезнени да са те. Мерките са разписани в кодекса на Световната организация по здравеопазването на животните OIE.

monitor

0 покажи коментарите
Още по темата:
Дупнишкият фараон Георги Близнаков се метна от 7-я етаж (ОБЗОР) Собственикът на фалиралата Дупнишка популярна каса - Георги Близнаков, се самоуби в понеделник рано сутринта в Благоевград. Мъжът бил облечен с анцунг и около 6 часа сутринта влязъл в блок 37 в кварта... 24.09.2019 12:25 33 0
Още от България »