Начало » Свят » Меркел иска нов план за Брекзит до 30 дни

Меркел иска нов план за Брекзит до 30 дни

22.08.2019 09:50 102
Меркел иска нов план за Брекзит до 30 дни

Германският канцлер Ангела Меркел даде на премиера на Великобритания Борис Джонсън 30 дни за измисли решение за сключване на сделка с Брюксел за Брекзит, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

След седмици на дипломатическо напрежение канцлерът използва първата си среща лице в лице с колегата си от Обединеното кралство, за да покаже предпазлив оптимизъм, че може да бъде постигната сделка. Тя загатна, че предпазната клауза за ирландската граница е нещо, „което вече няма да е необходимо", ако може да се намери решение за излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз.

Тя намекна, че промените в политическата ситуация могат все пак да осигурят път към споразумение с Лондон, като каза, че то може да отнеме две години, „но може би можем да намерим това решение в следващите 30 дни“.

И двамата лидери се съгласиха, че е необходимо Обединеното кралство да измисли начин да съчетае желанието на Великобритания да напусне ЕС с необходимостта от предотвратяване на създаването на постоянна граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, както е посочено в споразумението от 1997 г.

24chasa

0 покажи коментарите
Още по темата:
Проучване: Българите в Брюксел работят основно като чистачки и строители  Българските граждани, заселили се законно в Брюксел, работят основно като чистачки и строители. Това показват данни, представени в местни медии, цитирани от БТА. Отбелязва се, че чужденците от Е... 14.09.2019 21:20 45 0
Още от Свят »