Начало » Свят » В над половината от окръзите в Турция са дишали замърсен въздух през 2018 г.

В над половината от окръзите в Турция са дишали замърсен въздух през 2018 г.

25.08.2019 12:50 142
В над половината от окръзите в Турция са дишали замърсен въздух през 2018 г.

 

В 56 процента от общо 81 окръга на Турция жителите са дишали замърсен въздух през 2018 г., сочи доклад, подготвен от платформа "Право на чист въздух", съобщава в."Хюриет дейли нюз".

Според доклада окръгът с най-лошо качество на въздуха през миналата година е бил Кахраманмараш /Югоизточна Турция/, следван от окръг Ъгдър //Източна Турция/ и окръг Мерсин /Южна Турция/, предава БТА.

Единственият окръг, който през миналата година е имал чист въздух по стандартите на Международната здравна организация, е бил окръг Ардахан /Североизточна Турция/.

В доклада се посочва, че 51 574 души са починали през 2017 г. от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха. Този брой е седем пъти по-голям от броя на почитналите при пътни кастрофи през същата година, се отбелязва в доклада. Окръзите, в които са регистрирани най-голям брой смъртни случаи от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха, са Истанбул, Бурса и Анкара.

Платформата "Право на чист въздух" обединява 16 професионални организации и неправителствени организации, работещи от 2015 г. насам по проблемите на замърсяването на въздуха и въздействието му върху здравето в Турция. Сред тях са Турската фондация за борба с ерозията на почвата, Световният фонд за дивата природа, Асоциацията на специалисти по обществено здраве и Турското дружество на невролозите.

Наредбите за контрол на замърсяването на въздуха в Турция допускат по-високо ниво на замърсяване на въздуха от критериите, определени от Световната здравна организация, изтъква проф.Чийгдем Чаглаян, представителка в платформата на Асоциацията на специалисти по обществено здраве. Тя добави, че базата за показателите за замърсяване трябва да бъдат границите, поставени от здравната организация.

В сайта на платформата се посочва, че целта й е да защитава правото на живот в околна среда с чист въздух и да опазва общественото здраве от замърсяване на въздуха, произтичащо специално от съществуващите и планирани електроцентрали на въглища в Турция.

24часа

0 покажи коментарите
Още по темата:
Тайнствен самолет лети около Земята 719 дни, без да кацне (ВИДЕО) Военен самолет със слънчева енергия без екипаж току-що счупи рекорда си за продължителност на космически полет, прекарал повече от 719 дни в орбита около Земята. Космическият кораб, известен като X-37... 15.09.2019 12:50 33 0
Ето как ще изглежда първият хотел за космически туристи в света Вероятно поне веднъж ви се е искало да видите как изглежда планетата ни от Космоса. Подобна гледка е пред очите единствено на астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС). Идеята з... 15.09.2019 09:50 21 0
Още от Свят »