Начало » България » След 1 септември ще изплащат помощите на стопаните за прасетата

След 1 септември ще изплащат помощите на стопаните за прасетата

21.08.2019 21:10 220
След 1 септември ще изплащат помощите на стопаните за прасетата

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства. Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии. За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

Допустими за подпомагане са собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип ,,лично стопанство", които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба. Те трябва да бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място и заверен в срок до 26 август 2019 г. Документът се представя в Областната епизоотична комисия, заверен от областния управител и от официалния ветеринарен лекар, с подпис и печат.

Заявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по образец, в който всеки собственик декларира, че е усвоил доброволно месото. За да се възползва от помощта той трябва да е извършил почистване и дезинфекция. Собственикът трябва да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.

Кметовете на населените места ще изготвят Констативен протокол по образец за удостоверяване на доброволно усвояване на месото и почистване и дезинфекция на стопанството. Кметовете имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ.

24часа

0 покажи коментарите
Още по темата:
Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно, тъй като у нас все още не се извършват трансплантации на бял дроб, съобщава БНТ. Клиниката във Виена, която имаше споразумение... 18.09.2019 12:25 7 0
Рекордните 433 683 доброволци в България дадоха старт на Световния ден на почистването Боби Лазаров бе сред доброволците. Снимка: Евгений Милов   Двойно повече почистени места и близо 700 акции за реновиране в „Да изчистим България заедно“ 2019 Деветото издание на най-м... 18.09.2019 09:55 26 0
Още от България »