Начало » Общини » Златко Живков: Монтана трябва да остане зелен и спокоен град, с перспективи за хората ИНТЕРВЮ

Златко Живков: Монтана трябва да остане зелен и спокоен град, с перспективи за хората ИНТЕРВЮ

04.09.2019 12:00 690
Златко Живков: Монтана трябва да остане зелен и спокоен град, с перспективи за хората ИНТЕРВЮ

Г-н Живков, вече обявихте, че на предстоящите местни избори отново ще поискате доверието на хората в Монтана. Кандидатирате се за шести път. Кое е това, което ви дава сили и увереност, че пак ще получите подкрепа?

Изисква се изключително много да обичаш мястото, където си, да даваш всичко от себе си  и хората ще те подкрепят. Без значение от това, че голяма част от системните партии винаги са имали други кандидати. Опитвам се да работя с всички, защото няма как кметът да е опозиция. Не може да бъдеш опозиция на проблемите на хората.

За периода от 1999 година до днес работих вече с 9 правителства и 7 парламента, всичките различни, и почти всичките ми бяха в гръб, ако мога така да се изразя. Станах кмет в тежки години за България и за българските общини, след икономически и финансови катастрофи. В първите години беше много трудно. Това беше труден период за всички български общини, не само за Монтана. Хората не бяха получавали заплати и помощи месеци наред, градовете и селата бяха тъмни и студени. Преодоляхме го, но в следващите периоди се появиха други проблеми. Важното е, че успяхме и днес Монтана и 23-те села в общината са наистина преобразени. Това ми дава сили и увереност. Вярвам, че хората, които живеят тук виждат всичко, оценяват го и вярват, че това бързо развитие на нашия град и цялата община може да продължи. Всичко, което правим, стига до хората. Убеден съм, че Монтана трябва да остане зелен и спокоен град и хората, които живеят тук да имат перспектива.

Казахте, че градът и селата са преобразени. Какво направи местната власт през последните години, за да говорим днес за един преобразен град?

От началото на новия век успяхме да променим коренно града и животът на хората тук. Последните 4 години за Монтана бяха години на промени в действие, години на истинско преобразяване.  Вече имаме нов православен храм  „Свети Дух”. Това е най-голямата черква във Видинска епархия. Усилието продължи 12 години, но всеки един ден си заслужаваше. Оценката ще я дадат бъдните поколения. Храм се гради с много трудности, любов и вяра и ние успяхме. Не мога да подмина и изцяло променената градска среда. Монтана е един от най-зелените градове в България, а днес тази  зелената система е увеличена, реновирана, по-добре поддържана. Последните две години бяха особено важни. Ремонтирахме четири парка, изградихме нов.  И сега да отидете в „Монтанензиум”  няма да намерите свободна пейка, катерушка или пързалка. Калето пък е особено важно за всеки човек в Монтана. Слънчевата градина, построена през далечната 1952 година, е любимо място за деца и възрастни.Не мога да пропусна алеята „Хаджи Димигър”. Там оформихме нова зона - за отдих и комуникация. Знаете, че построихме и напълно нов парк, на терена на старото гробище. Той е част от комплекса към храма „Свети Дух”.

В Монтана, както във всички български градове, автомобилите станаха много. За шофьорите са особено важни улиците. Работата на кметовете се свързва основно с поддържането и ремонта на уличната мрежа. Какво направихте за улиците в Монтана?

Да, автомобилите са много, но улиците са важни не само за шофьорите, а и за пешеходците и бизнеса. Монтана е град със 204 улици, с  дължина от 107 километра. До момента са ремонтирани и обновени 154 улици. Разбира се, остават още 50. В момента на територията на община Монтана текат 100 ремонта, като 70 от тях са в селата. Всичко ще бъде завършено до 15 септември. Две основни улици в Монтана се ремонтират – „Индустриална”, която е улицата на бизнеса и една от най-старите улици в града – „Извора”. Индустриална е дълга 3.5 километра. За реконструкцията й с решение на министерски съвет ни  бяха отпуснати 2.5 милиона лв. Малко се забави началото на ремонта заради обжалване на процедурите, но в момента се работи ударно. Тя е разделена на две зони – едната, в която има жилищен квартал и втората, която е изцяло индустриална част.  В района с жилищния квартал, затворен между „Индустриална”, „Любен Каравелов”, „Граф Игнатиев”, „Братя Миладинови” и „Гладстон” в сменяме водопровод, изкърпваме, чистим , мием,  реновираме цялата зона до лечебницата на Агенцията по храните, там, където е пешеходният мост над река Огоста. По цялото протежение на „Индустриална” са и имотите на Националната компания „Железопътна инфраструктура”. И там се коси , мие се, оправят се тротоари и бордюри. Правим всичко необходимо и за удобството на фирмите. В момента се изграждат нови обекти -  вторият завод на „Крос”, на „Монбат” с  два паркинга, на „Триада инженеринг” на „Сиком”, на „ЕМКО”. Организираме паркоместа, правим тротоари, за да се движат работниците безопасно. Реконструираме две възлови места – прелезът под ж.п. гарата,  пускаме и третия при „Монбат”, където се оформя и паркинг. Това е най-голямата индустриална зона в Северозападна България. Много хора работят там и паркоместата са необходими. Това е един изключително важен проект, който ще приключим в срок. Втората голяма улица, която ремонтираме е „Извора”. Това се случва, благодарение на подкрепата, която получихме от големия Кирил Маринов. Този човек, който е вече на 92 години и живее във Франкфурт – Германия, не спира да дарява на Монтана. Парите, с които ремонтираме улица „Извора” и малкия площад в подножието на Калето, са дарение от него. Инвестицията ще е около 324 000 лева. Така вътрешният кръг от  улици в Монтана ще бъде завършен. Районът на „Извора”  ще бъде преобразен изцяло. Организираме нови зелени площи, оправяме тротоарите. Малкото площадче там  не е пипано от половин век и сега изцяло го  преобразяваме. Ще има и паркинг за автобуси, за да е удобно за туристите, които идват заради крепостта.

Господин кмете, болницата в Монтана е единствената, която няма проблеми. Тя е държавна, но как общината помага, за да имат всички граждани достъп до съвременно здравеопазване?

Да, болницата е държавна, но общинската власт не спира да помага. Всяка година заделяме в бюджета си пари за съвременна апаратура. В общинския съвет работят няколко от най-добрите ни лекари и те дават гласност на проблемите. Тази година купихме техника за три отделения – ортопедия, хирургия и реанимация. Няма как да имаме добра болница, ако абдикираме от грижата си за нея. Тя е държавна, но там се лекуваме ние – хората от Монтана. По тази причина сме призвани да помагаме и го правим.

Преди дни започна строителството на компостираща инсталация за биоразградими отпадъци.  Това е поредният екопроект за  Монтана. С какво той ще допринесе за подобряването на околната среда в града?

Каквото и да кажем за екопроектите ще е малко и недостатъчно. Да, вече се строи компостиращата инсталация. Тя е надграждане над всичко онова, което вече имаме и ни нарежда сред  първите пет общини в Република България, които са изпълнили европейските изисквания за екология. През 2006 година, преди да сме член на Европейския съюз, направихме депото за твърди битови отпадъци. Около 15 млн. лева е инвестицията. 2009 година изградихме  градската пречиствателна станция за отпадни води за  22 млн. лева. Дотогава век и половина мръсните води на града се заустваха в река Огоста. През 2012 година направихме сепаратор за твърди битови отпадъци за 6 млн. лева. През 2015 година завършихме водния цикъл за 54 милиона лева. Тази година ще имаме  компостер за 6 млн. лева. През септември откриваме депо за опасни отпадъци за 3 млн. лева. То е готово, чака разрешителни за работа. Това, което Монтана ще има в следващия период, го имат много малко общини. Доставяме и специални контейнери за зелени отпадъци. Това е последната стъпка, която ни води към изпълнение на всички европейски изисквания по темата околна среда. Това ни дава друго качество на живот. Монтана е и един от трите града, заедно с Бургас и София, които работят по две европрограми за подобряване на качеството на въздуха. В следващите 4 години 3500 домакинства ще могат да сменят отоплението на дърва и въглища с екологични системи, а това пряко ще повлияе на качеството на въздуха и качеството на живота на хората в Монтана. Всичко, което правим от началото на века в Монтана и цялата община достига до хората, а това най-важното. Градът ни се преобрази и всички го виждат. Вярвам, че ние, всички в Монтана днес живеем по-добре.

автор: Светла Иванова

Златко Живков: Монтана трябва да остане зелен и спокоен град, с перспективи за хората ИНТЕРВЮ
Златко Живков: Монтана трябва да остане зелен и спокоен град, с перспективи за хората ИНТЕРВЮ
Златко Живков: Монтана трябва да остане зелен и спокоен град, с перспективи за хората ИНТЕРВЮ
0 покажи коментарите
Още по темата:
Инж. Милчо Доцов: Мандатът ни беше най-добрият за хората в Берковица Уважаеми жители на община Берковица, В края на мандата представям пред Вас отчет за моята работа и на моя екип през 4-те години на мандат 2015-2019 г. Като генерален извод с чувство на удовлетворение ... 20.09.2019 12:00 350 0
Още от Общини »