Начало » Общини » Монтана обнови паркове и улици

Монтана обнови паркове и улици

04.09.2019 16:00 408
Монтана обнови паркове и улици

Монтана е един от най-зелените градове в България. Огромни кестени и чинари пазят сянка през лятото. В града има седем  парка - Градска градина, парк „Монтанезиум“, „Огоста“, Слънчева градина, парк „Свети Дух“, Попска градина,  „Сините езера“, а централните се преливат един в друг и превръщат града в една огромна градина. Близо до централните фонтани над града бди богинята Диана. Бронзовата статуя беше възстановена тази година с дарения.

През последните две години със средства от Европа бяха изцяло обновени четири парка. Инвестицията е 6.3 милиона лв.

Централната градина  е най-старият парк в града. Проектирана е от архитект Младен Кръстев. Разположена е на мястото на пазарището във Фердинанд. Открита е 18 юли 1937 година, по времето на цар Борис Трети, когато градът бил управляван от  кмета Гоцо Митов.
Заради раждането на престолонаследника централната градска градина е назована „Княз Симеон Търновски”.  Паркът е проектиран с два входа, място за паметник, детско игрище и офицерски клуб. Тогава представителите на фердинандското търговското съсловие изказали публично похвала на кмета Митов за неговите съзидателни дела и за градската градина -букета на града. Историята е разказана в изследването на историка Йордан Герасимов „Кметовете на Монтана”.

Днес градината  е с нови алеи, има енергоспестяващо парково осветление, видеонаблюдение. Поставени нови пейки, беседки, катерушки, люлки и пързалки за деца.  Засята е нова трева, посадени са млади  храсти и дървета.  Площта е 21 431 квадратни метра. В един от квадратите е поставен бюст паметник на кмета Гоцо Митов, а на входа от площад „Жеравица” е паметникът на загиналите във войните.

Със средствата от „Регион в растеж” Монтана ремонтира и парковете „Монтанензиум”, „Огоста” и „Калето”.

„Монтанензиум”, или както хората в града го наричат „Монтето” е емблематично място. В центъра му има огромно езеро, където се организират състезания по риболов за деца. Мястото е любимо за отдих на по-възрастните, за срещи на тийнейджърите и за игра на децата. Изградени са нови детски площадки, има фитнес на открито, сцена за представления и обширни зелени площи.

“Обновяването на градската среда е голямо предизвикателство, с което ние се справихме  успешно. Монтана има 600 декара паркове. Ремонтирахме  повечето от тях. Подобен мащабен ремонт не е правен през последния половин век”, каза кметът Златко Живков.

Парк “Огоста”, който е естествено предверие към едноименния стадион вече е ограден. Това е първият и единствен за момента парк в Северозапада, който нощем се заключва. Три от алеите са разширени. Той е с  площ е 32,5 декара, вече има детски площадки и фитнес на открито, както и зона за тихи игри. Монтирана е поливна система. Лесопаркът “Калето”, който  е разположен на площ от 48 декара стръмен терен е част от  античната крепост. Денивелацията между най-високата и най-ниската точка е 40 метра. Ремонтирани са  подпорните стени, построени са нови стълби, монтирани са парапети. Алеите са покрити с бетонни и гранитни павета. Запазена е основната част от дървесната растителност,  монтирано е осветление, обособени са места за отдих, има видеонаблюдение.

Част от проекта за реновиране на градската среда е и основната реконструкция на булевард „Хаджи Димитър”. Улицата започва от общинския пазар и стига до стадиона. Основно са  ремонтирани двете улични платна. По протежението им има паркоместа и велоалея с ширина 2 метра. Тротоарите са с нова настилка, построена е чешма, има беседки и пейки. Алеята е достъпна за хора с увреждания, монтирана е и тактилна настилка за гражданите с проблеми в зрението.

„След ремонта на парковете Монтана има напълно различен облик. Градът ни е преобразен. Парковете са пълни с млади хора, деца, тийнейджъри и препоръчвам на всеки, който твърди, че Монтана е изоставен от хората си град, просто да се разходи из парковете вечер и през почивните дни. Монтана е жив град и всеки, който не е предубеден го знае”, категоричен е кметът Златко Живков.

Монтана обнови паркове и улици
0 покажи коментарите
Още по темата:
Инж. Милчо Доцов: Мандатът ни беше най-добрият за хората в Берковица Уважаеми жители на община Берковица, В края на мандата представям пред Вас отчет за моята работа и на моя екип през 4-те години на мандат 2015-2019 г. Като генерален извод с чувство на удовлетворение ... 20.09.2019 12:00 329 0
Още от Общини »