Начало » Общини » След 12-годишно строителство Монтана има своя храм „Свети Дух”

След 12-годишно строителство Монтана има своя храм „Свети Дух”

04.09.2019 14:00 740
След 12-годишно строителство Монтана има своя храм „Свети Дух”

Православният храм „Свети Дух” е едно от най-големите постижения на управляващите в най-новата история на Монтана. Черквата е построена за 12 години и бе осветена на празника на града това лято.

Храмът е един  от най-големите във Видинската епархия. Може да побере 600 души. Построен е върху старо градско гробище. Тогава мястото било в покрайнините на града, а днес е в широкия център. Гробището с площ от 16 дка е превърнато в парк с алеи за разходки и площадки за отдих.

„Вложихме много усилия, за да изградим православния храм „Свети Дух”. Започнахме пред 12 години, а инвестицията е над 3,5 милиона лева. Заделяхме всяка година средства от общинския бюджет. Включиха се и много дарители. Ротари клуб  дари 12 000 лева за свещниците. Професор д-р Иван Гаврилов дари иконите. Храм се строи много трудно и с много любов. Но усилията си струват. Превърнахме запустяло старо гробище в голям парк с красива черква”, каза кметът Златко Живков.

Първата копка е направена на 16 април 2007 г. Благословията си тогава даде Видинският митрополит Дометиан и посвети храма на Светия Дух – покровителят на Монтана.

На 15 септември 2016 г. патриарх Неофит посети строящия се храм. Негово светейшество отслужи водосвет.

„Този Божи дом очаква нашата молитва за благото на града, областта и страната ни, за добри постижения, за всички дела, които ни предстоят в нашето ежедневие”, каза тогава главата на Българската православна църква и засади вечно зелено дърво на източната страна на черквата.

Ден след Петдесетница, на празника на Монтана Свети Дух тази година, бе осветен новият храм. Богослужението оглави Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил в съслужение с видинския митрополит Даниил.

Проектът за църквата е дарен от архитект Косьо Кирилов. Работният му вариант е направен от архитект Методи Методиев.

Храм „Свети Дух” е с 1 088 квадратни метра разгъната площ. Наосът събира 600 души. Второто ниво е предназначено за църковен хор. Камбанарията е висока 23 метра. Петте камбани в нея са отлети в Пловдив от майстор Виктор Лимонов. Най-голямата тежи половин тон, а най-малката 60 килограма.

След 12-годишно строителство Монтана има своя храм „Свети Дух”
След 12-годишно строителство Монтана има своя храм „Свети Дух”
След 12-годишно строителство Монтана има своя храм „Свети Дух”
0 покажи коментарите
Още по темата:
Инж. Милчо Доцов: Мандатът ни беше най-добрият за хората в Берковица Уважаеми жители на община Берковица, В края на мандата представям пред Вас отчет за моята работа и на моя екип през 4-те години на мандат 2015-2019 г. Като генерален извод с чувство на удовлетворение ... 20.09.2019 12:00 344 0
Още от Общини »