Начало » Общини » Ще се строи втори технологичен парк

Ще се строи втори технологичен парк

04.09.2019 10:00 2322
Ще се строи втори технологичен парк

Монтана се готви да изгради  втора промишлена зона. Капацитетът на технологичния парк, направен преди години с евросредства, вече е запълнен. Там има новопостроен  завод и три търговско-сервизни агроцентъра. Инвестициите са от Швейцария, Австрия, Холандия и България. В икономиката на града има и испански инвестиции.

Новият техпарк ще е извън града в посока към Враца, недалеч от регионалното депо за твърди битови отпадъци, каза кметът Живков.

„Имаме необходимост от подобен парк. Първият, който е на изхода към Лом вече е изцяло запълнен. Тези зони са притегателно място за инвеститорите, защото разполагат с всички необходими комуникации”, подчерта кметът.

Територията на съществуващия технологичен парк е урбанизирана, с променен статут и това в значителна степен улеснява процесите по взимане на решение за закупуване, проектиране и строителство. Земята, която е общинска собственост, с решение на общинския съвет се предоставя за продажба на атрактивни цени с цел да бъдат привлечени инвеститори, които да разкрият работни места. Продажбите са реализирани на цени между 15 и 17 лв. на кв.м без ДДС.

„Технологичен парк Монтана" предоставя допълнителни услуги по охрана, поддръжка, сметоизвозване. Досега търговското дружество е инвестирало в инфраструктурата на парка около 1 000 000 лева.
Средствата са осигурени от дейността на парка и са акумулирани от продажбата на терените, които се влагат изцяло в облагородяването и изграждането на инфраструктурата. "Овергаз" пък е инвестирала в газификация на мрежата.
Към момента на територията на парка работят над 100 души.

Общинската власт полага всички усилия в града да идват инвеститори, а тези, които вече развиват своя бизнес тук, да работят спокойно. С дарения е възстановен ж.п. прелезът в индустриалната зона на Монтана. С пари, отпуснати целево от правителството в размер на 2.5 милиона лв., се ремонтира най-важната улица за бизнеса – „Индустриална”. Тя е с дължина 3.5 километра и по нейното протежение се намират всички големи предприятие.

В Монтана работят и произвеждат пет големи дружества, които са в топ 100 на най-добрите фирми у нас. Общият брой на работещите микро, малки и средни фирми е 2 200.

Ще се строи втори технологичен парк
0 покажи коментарите
Още по темата:
Инж. Милчо Доцов: Мандатът ни беше най-добрият за хората в Берковица Уважаеми жители на община Берковица, В края на мандата представям пред Вас отчет за моята работа и на моя екип през 4-те години на мандат 2015-2019 г. Като генерален извод с чувство на удовлетворение ... 20.09.2019 12:00 333 0
Още от Общини »