Начало » Общини » Над 2000 момичета и момчета учат в обновени сгради в града и селата

Над 2000 момичета и момчета учат в обновени сгради в града и селата

04.09.2019 08:00 649
Над 2000 момичета и момчета учат в обновени сгради в града и селата

Момичетата и момчетата от четири училища и две детски градини вече имат светли класни стаи и занимални, чисти и уютни места за отдих, дворове и уреди за игра. Всичко тава стана възможно след изпълнението на европейски проект за промяна на образователната инфраструктура.

Обновена е сградата, където учат възпитаниците на езиковата и математическата гимназии, както и тази, където под един покрив са децата на най-големите основни училища – „Иван Вазов” и „Петър Берон”. Реконструирани са детските градини  “Приказен свят” и “Калинка”.

Реконструкцията на сградата, в която са двете гимназии, е на стойност 3,075 млн. лв. Сградата е най-голямата и най-старата и такъв сериозен ремонт там не е правен. Сумата за двете основни училища е 1,813 млн. лв. Инвестицията в обновяването на детските градини, едната от тях е с басейн, е общо над 2,7 млн. лева.

“Старата ми мечта от преди четвърт век, когато все още бях директор на училище, да бъдат инвестирани поне 1 милион лева в една школска сграда, за да учат децата при съвременни условия, вече се сбъдна. Дори направихме много повече.”, коментира кметът Живков.

100 деца от квартал „Кошарник” пък имат изцяло нова забавачка. Сградата е построена със средства от българо-швейцарската програма и отговаря на всички съвременни изисквания.

„Малко градове могат да се похвалят с нова детска градина. Ние успяхме. Тези деца години наред провеждаха заниманията си в бараки. Днес техните дни са различни, а кварталът изцяло преобразен”, каза Живков.

Той припомни, че управата обръща особено внимание не само на децата, а на всички хора – болни, възрастни и самотни. Социалният патронаж се грижи за ежедневния обяд на над 1300 души в цялата община, ремонтирана е диетичната столова, предстои пълна реконструкция на детската млечна кухня.

Над 2000 момичета и момчета учат в обновени сгради в града и селата
Над 2000 момичета и момчета учат в обновени сгради в града и селата
0 покажи коментарите
Още по темата:
Инж. Милчо Доцов: Мандатът ни беше най-добрият за хората в Берковица Уважаеми жители на община Берковица, В края на мандата представям пред Вас отчет за моята работа и на моя екип през 4-те години на мандат 2015-2019 г. Като генерален извод с чувство на удовлетворение ... 20.09.2019 12:00 333 0
Още от Общини »