Начало » Здраве » Алкохолът е полезен за мозъка, ето кога

Алкохолът е полезен за мозъка, ето кога

24.08.2019 04:00 931
Алкохолът е полезен за мозъка, ето кога

В това изследване ние показахме, за първи път в света, че ниски дози алкохол имат потенциала да са полезни за мозъчното здраве

Ново изследване откри, колко алкохолни питиета могат да изчистят мозъка от токсини, тъй като алкохолът помага да се изнесе увреждащите отпадъчни вещества от мозъка.

Малки количества алкохол от порядъка на 2.5 малки питиета или техния еквивалент могат да помогнат на мозъка да се изчисти от плаките, за които се смята, че причиняват болестта на Алцхаймер. Освен това помагат да се намали възпалението в мозъка.

Но в това изследване ние показахме, за първи път в света, че ниски дози алкохол имат потенциала да са полезни за мозъчното здраве основно по начина, по който помагат на мозъка да се изчисти от отпадъчни вещества”.

Изследването помага да се подкрепи хипотезата на някои учени, че малко количества алкохол могат да бъдат полезни за организма в определени ситуации. По време на изследването учените са давали различни количества алкохол на лабораторни мишки, след което са изследвали ефекта от приема върху техните мозъци.

Тези, на които са били давани високи количества алкохол в продължение на дълги периоди от време, са показали повишаване на нивата на увреждащо мозъчно възпаление. Те също така са показали влошени когнитивни и моторни функции.

Но при мишките, на които е била давана ниска доза, еквивалентна на 2.5 малки питиета на ден, мозъкът е станал по-ефективен в премахването на отпадъчните си вещества в сравнение с мозъците на другите мишки./zdrave.to

0 покажи коментарите
Още по темата:
Още от Здраве »