Начало » България » Изчакайте хладни дни за засяването на трева

Изчакайте хладни дни за засяването на трева

25.08.2019 08:40 165
Изчакайте хладни дни за засяването на трева

През август може да сте във ваканция, но грижите за градината нямат почивка. Затова, преди да се отдадете на заслужен отпуск, направете някои важни неща за растенията, ако искате да ви радват и през есента.

Знайте, че вече е късно за наторяване на розите и широколистните вечнозелени растения. Загнилите листа на розите задължително съберете и изгорете.
Проверете старателно листата на азалията и рододендрона от долната страна. Възможно е да са ги полазили насекоми.

Прочистване

Веднага след като флоксът прецъфти, го почистете от прецъфтелите цветове, за да избегнете разпространяването на семената, и наторете мястото, за да може да цъфне растението и през есента.

През този месец може да разделите лупината. Проверете дали по ирисите няма вредители.
Културите, които остават в земята, като например пащърнака, е добре да наторите.
Изрежете пръчките на малиновите и къпиновите храсти, които са дали плод тази година. Разделете ориенталския мак.

Ако сте взели по-рано резници от азалията и абелията, дръжте ги още известно време на хладно и на сянка, докато пуснат корени. Ако сте направили разсад на някои растения, не позволявайте почвата да пресъхне.

Ружа

Съберете и по възможност изгорете загнили или увредени листа на ружата. Ако искате далиите ви да имат по-едри цветове, отстранете някои от пъпките.

Следете внимателно зелето и другите зелени зеленчуци за насекоми, които се хранят с листата. Напръскайте с подходящ препарат засегнатия участък или направо го отстранете.
Все още можете да засеете в градината семена на ряпа и спанак за по-късна реколта.

Луковици

Сега можете да си купите луковици на божур и да го засадите, като стане малко по-хладно, в началото на есента.

Изчакайте със засяването на тревни смески – направете го, когато дните започнат да стават по-хладни. Сега е моментът да засадите луковиците на есенния минзухар. За да цъфнат напролет, засейте сега семената на английската маргаритка и незабравката. 

Хризантеми

Добре е да сложите подпори на по-тежките хризантеми. Отстранете най-долните листа на далиите, за да издържат по-дълго време.

Ако семената на делфиниума са достатъчно добре узрели, можете да ги засеете този месец. Така ще има достатъчно време да се развият сравнително големи растения, които да оцелеят през зимата.

Резниците, които са пуснали корени, можете да засадите веднага щом по тях се появят нови листенца.

Праскова

Напръскайте прасковата, след като оберете плодовете, за да предотвратите заболяване на листата, които остават по клоните.

По това време можете да вземете резници от здравеца. Пресадете крема веднага след като му паднат листата. 

За засяване на трева изчакайте по-хладни дни.

Отстранете някои от пъпките на далията, ако искате по-едри цветове.

 Прочистете флокса от прецъфтелите цветове.

 Вече е късно за торене на розите.

Напръскайте прасковата, за да предотвратите заболяването на листата.

монитор

0 покажи коментарите
Още по темата:
Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно Чакащи за белодробна трансплантация и техни близки протестират безсрочно, тъй като у нас все още не се извършват трансплантации на бял дроб, съобщава БНТ. Клиниката във Виена, която имаше споразумение... 18.09.2019 12:25 7 0
Рекордните 433 683 доброволци в България дадоха старт на Световния ден на почистването Боби Лазаров бе сред доброволците. Снимка: Евгений Милов   Двойно повече почистени места и близо 700 акции за реновиране в „Да изчистим България заедно“ 2019 Деветото издание на най-м... 18.09.2019 09:55 26 0
Още от България »