Начало » Здраве » Лекар обясни как да използваме правилно климатика

Лекар обясни как да използваме правилно климатика

25.07.2019 04:00 946
Лекар обясни как да използваме правилно климатика

Човешкият организъм е балансирана система и той се мъчи да откликва на външните въздействия

Климатиците са практичен начин за охлаждане през летните горещини, но в същото време крият рискове за нашето здраве. Как да използваме правилно климатиците, коментира пред БНТ специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова.

"Трудно се издържа при високи температури и е нормално да имаме потребност от климатик, но е важно да го използваме правилно", категорична е д-р Ангелова.

"Човешкият организъм е балансирана система и той се мъчи да откликва на външните въздействия. Когато е висока температурата кръвоносните съдове започват да се разширяват, за да губят от топлината. При ниска температура те се свиват. При резки температурни разлики може да се получи климатична треска или преохлаждане", заяви тя.

Препоръката е разликата в температурите отвън и вътре да не бъде повече от 10 градуса. Климатикът е добре да се намира на по-голямо разстояние, за да се избегнат схващания.

Освен това, климатиците изсушават въздуха, което води до суха лигавица на дихателните пътища - благоприятна за бактериите среда, обясни д-р Ангелова. Във филтрите на климатиците се задържат алергени, вируси, бактерии, затова те трябва да бъдат антибактериални и редовно почиствани./ zdrave.to

0 покажи коментарите
Още по темата:
7 неща, които се случват с тялото, когато пием сок от кисели краставички В този свят има два вида хора - такива, които обичат кисели краставички, и такива, които не разбират тяхната роля в света. В екипа на Mila.bg те са на особена почит, не само заради мястото му в някой ... 11.09.2019 04:00 305 0
Още от Здраве »