Начало » България » Армията вади 100 имота на тезгяха

Армията вади 100 имота на тезгяха

17.07.2019 19:55 290
Армията вади 100 имота на тезгяха

Списък със 100 имота с отпаднала необходимост, спрямо които през 2019 година се планира да бъдат извършени разпоредителни дейности, публикува на сайта си Министерството на отбраната (МО). Ведомството, което все по-ударно пуска на търгове за продажба и прехвърля на общини ненужните му имоти обаче все още не обявило минималните им цени.

Както писа „Монитор“ преди време, само за охрана на опустели казарми армията харчи годишно по около 14 млн. лв. Така, следвайки плана си да свие излишните харчове, в рамките на пет години между 2011 година и 2016 година МО успя да проведе 682 търга, но се отърва от едва 102 терена, за които е получи 34,3 млн. лв. Рекордната сума от 4,98 млн лв. пък бе дадена за 114 дка парцел с един склад в местността Кокалу в Несебър, станала печално известна покрай аферата "Дюнигейт".

В последните няколко години обаче ведомството пробва да разпродаде със замах имотите си с отпаднала необходимост. Именно по тази причина в списъка за тази година са попаднали терени в цели 18 области-София, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище, Бургас, Велико Търново, Ловеч, Монтана и Русе. Сред тях са опустели казарми, складове, стрелбища и дори летище, което се намира в пазарджишкото село Черногорово. В списъка има и доста апетитни имоти като незастроен терен с площ близо 40 дка в близост до Софийския околовръстен път край столичния жк „Люлин“, а също и парцели в кварталите „Княжево“, „Горна баня“ и в районите на Панчарево, Банкя и Божурище. За продажба е обявен дори терен с близо 19 дка площ в тузарския квартал „Драгалевци“, върху който са изградени складове. МО иска да се отърве и от куп армейски имоти край морето, сред които в бургаските квартали „Сарафово“ и „Банево“, в Созопол, Несебър, Царево, Черноморец и Поморие, както и от терен в местността Кара тепе във варненския квартал „Виница“ и от казармите в район „Владислав Варненчик“.


27 доброволци на военно обучение край морето


Общо 27 души от различни населени места в страната, от които 15 мъже и 12 жени, започнаха обучение в курс по начална военна подготовка във Висшето Военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, съобщиха от МО.

В продължение на четири седмици те ще изучават военния устав, опазване на хората и околната среда в условията на ядрена, химична и биологична защита, евакуационни дейности и други дейности, с които е натоварена родната армия. Курсистите ще имат и часове по стрелба и тактическа подготовка, действия в отговор на терористична заплаха и инженерна подготовка за осигуряване на различни видове машини. Сред доброволците, които след успешно преминаване на началната подготовка могат да се прехвърлят и към специализирано военно обучение, има учители, студенти и спортисти на различна възраст. Курсът ще завърши на 9 август с най-старата воинска традиция - полагането на военна клетва. До края на годината пък ще бъдат проведени по един курс по начална и специална военна подготовка, за които може да се кандидатства до 16 август, съобщиха още от МО. И припомниха, че съгласно закона мераклиите трябва да са пълнолетни, да нямат друго гражданство, да са годни за военновременна служба, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, както и срещу тях да няма образувано наказателно производство. За периода на обучение по начална и специална военна подготовка се осигуряват безплатно настаняване, хранене и униформа, медицинско обслужване и задължително застраховане, уточниха също така от ведомството.

monitor.bg

Армията вади 100 имота на тезгяха
0 покажи коментарите
Още по темата:
Закопчаха рецидивист с 20-години стаж, ограбвал с нож жени (СНИМКИ) Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха и задържаха извършител на грабежи. Работата по случая започнала на 8 октомври, когато в полицията било съобщено за извършен грабеж. Около 22 ... 05.12.2019 20:40 78 0
Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела на българския пазар Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, признаха от Агенцията по храните. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребит... 05.12.2019 18:40 203 0
Още от България »