Начало » Събития » Наливат 7 милиона евро във важен път в Северозапада

Наливат 7 милиона евро във важен път в Северозапада

10.07.2019 09:00 4943
Наливат 7 милиона евро във важен път в Северозапада

До месец започва реконструкцията на част от пътя Мотана – Берковица. Става дума за 8-километровата отсечка от областния град до село Боровци, съобщи народният представител Дилян Димитров. Обществената поръчка вече е приключила и до две седмици АПИ трябва да определи фирмата-изпълнител, уточни депутатът.

Трасето ще бъде преасфалтирано със средства по програмата "Интеррег: България-Румъния". Ремонтните дейности включват подмяна на пътната настилка, хоризонталната маркировка, ограничителни системи и пътните знаци. Пътят ще бъде разширен, предстои и укрепване на свлачище край язовир „Чернила”. То се активизира преди години и шосето там е пропаднало. Инвестицията е в размер на 7 милиона лева.

Отсечката остана неремонтирана преди години, когато се направи голямата реконструкция на пътя през Петрохан, който е на територията на област Монтана и малко по-късно, когато се изгради околовръстния път на Берковица. Години наред пътуващите ежедневно между Монтана и Берковица настояват за ремонт на 8-километровата отсечка, но заради свлачището нямаше достатъчно средства.

„Сега процедурата е пред финал и ако няма обжалване ремонтът трябва да започне максимум до месец”, смята |Дилян Димитров.

До средата на следващата година пък трябва да приключи реконструкцията на част от северния път Монтана – Видин в отсечката от Монтана до Дъбова махала. Ремонтът на трасето с дължина от 30 километра стартира през пролетта на 2018 година и трябваше да бъде завършен за 15 месеца. Фирмата изпълнител искаше да използва нова технология, която обаче се оказа неприложима и се наложи да бъде изготвен нов проект.

„В момента се работи усилено. Вярвам, че до средата на 2020 година обектът ще е завършен”, подчерта Димитров.

Финансирането е по „Региони в растеж“,  чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Инвестицията е за над 15 милиона лева. Третокласният път е основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин, както и с пристанище Лом.

Северният път Монтана – Видин скъсява разстоянието между двата града с около 20 километра и е предпочитан от автобуси и леки автомобили заради по-малкото пътуващи по него ТИР-ове.

Наливат 7 милиона евро във важен път в Северозапада
0 покажи коментарите
Още по темата:
Свикват консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии Кметът на Община Враца Калин Каменов отправи покана до представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 44-ото Народно събрание и представители на партии и коалиции от партии, които ... 18.09.2019 11:00 48 0
Още от Събития »