Начало » Здраве » Леглото трябва да "диша", за да нямате проблеми със здравето

Леглото трябва да "диша", за да нямате проблеми със здравето

21.04.2018 06:00 1197
Леглото трябва да "диша", за да нямате проблеми със здравето

Прилежните домакини застилат всяка сутрин леглата с покривало и наистина, така е по-естетично, създава чувство за ред в стаята. Само че този навик може да таи коварна опасност за здравето. Това твърдят две експертни групи учени от Великобритания, които, независимо една от друга, провели изследване за застилането на леглата.

В единият случай с изучаването на проблема се занимавали сътрудници на Университета Кингстън. Те коментират, че след събуждане леглото трябва да се проветри, за да се обеззарази от микроорганизми и акари. А те, акарите, живеят в леглата на хората, независимо от чистоплътността, пише medikforum.ru, като се позовава на учените.

„В застланото легло оцеляват над милион и половина акари. Тези насекоми се хранят с кожни люспици. Влажната, топла среда, която се формира при покриването с одеало, става доста благоприятна за техния растеж и размножаване.“

Но експертите отбелязват и че акарите реагират на външни фактори, например, под действието на преки слънчеви лъчи те започват да загиват. Затова, ставайки от леглото, най-добре да изнесете чаршафите на слънце или да ги оставите пред отворен прозорец.

Обикновеното проветряване на леглото е по-ефективно от почистването с химически препарати и прахосмукачка, заявяват изследователите. Те твърдят, че акарите могат да провокират много здравословни проблеми и по-специално: алергични реакции, бронхиална астма, екзема, дерматит.

За второто изследване разказва подробно The Daily Mail. Авторите на този експеримент също са се убедили, че в леглата на много хора се съдържат потенциално опасни микроорганизми.

В покритите легла освен акари били намерени плесени, гъбички и бактерии.

„Особено много на брой са те в креватите на хора, които обичат да ядат в леглото. Остатъците от храна са прекрасна почва за размножаване на живи форми, особено, ако са в топла и влажна среда. Продуктите от жизнеспособността на тези биологични организми предизвиква конюнктивит, ринит и многобройни кожни проблеми“, предупреждават учените.

Марина Атанасова

Новите родители

0 покажи коментарите
Още по темата:
7 неща, които се случват с тялото, когато пием сок от кисели краставички В този свят има два вида хора - такива, които обичат кисели краставички, и такива, които не разбират тяхната роля в света. В екипа на Mila.bg те са на особена почит, не само заради мястото му в някой ... 11.09.2019 04:00 305 0
Още от Здраве »