Начало » Здраве » Бира за настроение - научно доказано

Бира за настроение - научно доказано

10.04.2018 06:00 1165
Бира за настроение - научно доказано

Компонент, намиращ се в бирата, който е различен от алкохола, стимулира мозъчния център за награди, разкриват нови изследвания, според изданието Psy Blog.

Хорденинът, който се среща в бирата и малцовия ечемик, стимулира допаминовите рецептори на мозъка по същия начин както самия невротрансмитер допамин. Това ни кара да искаме да продължим да консумираме храната или напитката, дълго след като вече сме се наситили. 

Заключенията идват от изследванията на 13 хил. химикала, за да се открият тези, които стимулират производството на допамин. От всички тези химикали, най-обещаващо е действието на хорденинът. 

Изследователите сега се замислят, дали нивата на хорденина са достатъчни, за да се даде обяснение на някои от ефектите върху настроението, които оказва пиенето на бира.

Предимството на хорденина е че неговите ефекти са по-дълготрайни, отколкото други начини за стимулиране производството на допамина, което може да се окаже изключително полезно за бъдещи проучвания. На базата на тези проучвание, могат да се изготвят лекарства, стимулиращи производството на допамин, които да бъдат използвани за лечение на болести като Паркинсон и шизофрения.

ОБЕКТИ

0 покажи коментарите
Още по темата:
7 неща, които се случват с тялото, когато пием сок от кисели краставички В този свят има два вида хора - такива, които обичат кисели краставички, и такива, които не разбират тяхната роля в света. В екипа на Mila.bg те са на особена почит, не само заради мястото му в някой ... 11.09.2019 04:00 305 0
Още от Здраве »