Начало » Събития » В навечерието на юбилей ПГТР посреща гости от 4 държави

В навечерието на юбилей ПГТР посреща гости от 4 държави

18.03.2018 18:00 881
В навечерието на юбилей ПГТР посреща гости от 4 държави

На 19 март от 10 ч. в аулата на Дом на науката и техниката ПГТР посреща гости от Португалия, Италия, Турция и Румъния /общо 31 човека/ по проект "Постави се в обувките на бежанеца".

ПГТР – гр. Враца е партньор по проект КД2, 2016-1-IT02-KA219-024266_3: “PUT YOURSELF IN A  REFUGEE'S SHOES”, спечелен по проектно предложение на Програма „Еразъм+“ за 2016 година. Участващи организации:

1. Италия, IISS F.sco D'Aguirre-Dante Alighieri, гр. Салеми, о-в Сицилия - координатор на проекта.

2. Турция - Ozel Maltepe Cevizli Ugur Anadolu Lisesi, Малтепе, Истанбул.

3.Румъния:COLEGIUL NAṬIONAL GEORGE COŞBUC NĂSĂUD, гр. Насауд

4. Португалия: INSIGNARE - Associacao de Ensino e Formacao, гр. Оурем,

5. България – Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, гр. Враца.

Проектът е със срок на  реализация  24 месеца - от 01.09.2016г. до 31.08.2018г.

Това е социален проект, основно фокусиран върху "Бежанците  и имиграцията", в който е заложена идеята, че всеки заслужава да живее живот според Всеобща декларация за правата на човека. Отправна точка за началото на този проект е Хуманизъм. От друга страна, този проект е много полезен  за нашите ученици - чрез развиване на техните социални умения, социално отговорност, като  самостоятелни  личности.

ДЕЙНОСТИ ПО ПРОЕКТА:

Първа транснационална среща.

В периода между 16.11.2016 г. и 20.11.2016 г. се проведе Първа транснационална среща между партньорите по проекта. На срещата бяха обсъдени трите  нива в проекта: подготовка, участие и разпространение. Координаторите  в училищата докладваха за изпълнението на дейностите по проекта: популяризиране и разпространение на проекта сред учениците от ПГТР, родители, медии, други училища, създаване на кът на Еразъм+  и на проекта, изготвяне на брошури по проекта, създаване на предложение за лого, предназначено за сайта на проекта, cъздаване на въпросник за проучване мнението на учениците от страните партньори,тяхното становище и отношение към бежанците.

Първи краткосрочен обмен в изпълнение дейностите по проекта се състоя в Португалия - гр. Оурем,  в периода между 19 и 25 февруари 2017 г.

ДЕЙНОСТ 1: РАЗПОЗНАВАНЕ НА ИМИГРАНТИТЕ  Търсене на издание за имиграцията и бежанците. Защо имигрантите и бежанците идват в Европа, в търсене на един по-щастлив живот?

В краткосрочния обмен участваха четирима ученици от ПГТР, придружени от Директора на ПГТР – инж. Румяна Петрова и учителите: Мариана Стефанова и Огнян Николов.

Учениците от всяка страна по проекта представиха свои презентации, проучвания и видео записи по основните теми на проекта: изследвания за имиграцията в Европа, имиграцията в Турция и Средиземно море.

В културната програма на срещата бяха включени: посещение на гр. Фатима, катедралата и редица свещени за християните места в региона, разглеждане на историческите места и забележителности на столицата на Португалия – Лисабон, присъствие на концерт с Фадо музика и песни в гр. Куимбра и др.

Цялата информация, представена от учениците чрез презентации,проучвания, репортажи и видео записи бе използвана за създаване на първото списание на проекта.

Втория краткосрочен обмен по проекта се проведе в Румъния – гр. Насауд от 11.05.2017 г. до 17.05.2017 г.

ДЕЙНОСТ 2: ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИМИГРАНТИТЕ. Запознаване с бежанци и имигранти. Заснемане на видео клипове и подготовка на документални записи за тях.

В краткосрочния обмен участваха петима ученици от ПГТР, придружени от Директора на ПГТР – инж. Румяна Петрова и учителите: Ивка Николчова, Явор Илиев и Николай Иванов. Учениците от страните партньори, представиха своите продукти по време на конференция, документални материали, фото разкази и кратък филм и споделиха опита си с аудиторията.

Срещата в Румъния съвпадна с традиционен фестивал на национални костюми, който се провежда ежегодно в гр. Насауд, Бистрица. Българската група ученици подкрепиха северните ни съседи в борбата за рекорд на Гинес, облечени в български национални носии.

Третият краткосрочен обмен по проекта се проведе в Турция – Малтепе, Истанбул в периода 22-28 октомври 2017 г.

ДЕЙНОСТ 3: ОРГАНИЗИРАНЕ НА СОЦИАЛНИ ДОБРОВОЛЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ ЗА ПРИНУДЕНИТЕ ДА ИМИГРИРАТ.

Директорът на ПГТР – инж. Румяна Петрова и Мариана Стефанова – учител по английски език, заедно с четирима ученици посетиха училището Ozel Ugur Anadolu Lisesi в  Малтепе, Истанбул, партньор по проекта.

Учениците представиха свои танци и традиционни ястия по време на срещата. Част от културната програма по проекта бе посещение на историческите забележителности и историческия център на Истанбул, музеят „Мадам Тюсо“, туристическото селище Полонезкьой, Bahçeşehir University (BAU)- частен висш институт, разположен в европейската част на Истанбул и др. По време на тази среща бе подготвен  втория брой на списанието по проекта.

Четвърти краткосрочен обмен по проекта ще се състои в България в периода от 18.03.2018 г. до 24.03.2018 г., където Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство ще бъде домакин на срещата.

След този краткосрочен обмен ще бъде издаден трети брой на списанието по проекта. Предстои и втора транснационална среща в Сицилия за финализиране на проекта, която ще се проведе през м. май, 2018 в Италия, Сицилия.

Чужденците са във Враца и във връзка с отбелязване на 90-годишнината от основаването на ПГТР на 22 март от 10 ч. в Драматично-куклен театър.

0 покажи коментарите
Още по темата:
Още от Събития »
placeholder