Начало » Здраве » Колко са вредни газовите уреди?

Колко са вредни газовите уреди?

22.02.2018 06:00 1721
Колко са вредни газовите уреди?

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, невинаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! Днес обръщаме специално внимание на горивните емисии в природата и влиянието им върху човешкия организъм – по-точно какви опасности крие използването на газов котлон.

Знаете ли, че горивните емисии в природата са половината от замърсяването на въздуха с фини прахови частици? И в комбинация с човешка дейност водят до появата в околната среда на мутагенни и канцерогенни вещества. Същото отбелязва в доклад и Българската агенция по безопасност на храните и центъра за оценка на риска.

Установено е, че тези вредни емисии водят до редица заболявания – рак на белите дробове, кардиологични заболявания, репродуктивните проблеми и др. Емисиите се получават в резултат на изгаряне на биомаса – например дърво, хартия, горски пожари, селскостопански отпадъци, както и ползването на висока температура при готвене, и се характеризират с по-високо съдържание на органичен въглерод в сравнение с горива от природата.

Така се готви най-често в ресторантите

Да дадем пример с готвенето в ресторанти. В кухните там ястията най-често се приготвят на печки, скари, пече се на въглища и като цяло на висока температура при пържене, а това са все източници на фини прахови частици, органични аерозоли и органичен въглерод, които имат значителен принос както за вътрешни, така и за външни въздушни замърсявания.

Известно е, че парите, които се образуват по време на готвене на висока температура, причиняват рак. Затова независимо от формата за пържене емисиите при готвене могат да доведат до увеличаване риска от рак на белия дроб.

Газовият котлон крие опасности

Наситени и ненаситени мастни киселини са сред основните органични съединения, които се отделят по време на готвене. Установено е, че около 150 органични съединения се отделят по време на готвене в домашни условия. Както и че готварските печки, пригодени с газов котлон, отделят 10 пъти повече емисии, отколкото тези, които са пригодени само с електричество. Като цяло пърженето на тиган върху готварска печка с газов котлон дава най-много вредни емисии.

При използване на масло от рапица за готвене при висока температура (над 240 градуса) например е установено, че емисиите, които се отделят, са с мутагенни свойства. Това се доказва след провеждане на in vivo тест на гризачи. Налице са и експериментални данни върху животни, които доказват, че продуктите на окисление на полиненаситени мастни киселини, като транс-2,4- декадиенал са канцерогенни за животни и че вероятно са канцерогенни и за хората. Най-високи полициклични ароматни въглеводородни емисии се наблюдават при готвене на газ на месо, докато най-високо съдържание на емисии от хетероциклични амини се регистрират по време на пържене на бекон в тиган.

Установето е, че газовите печки произвеждат повече ултрафини частици

в сравнение от електрическите такива. Също така и че при пържене на мазнини на газ вредните емисии са значително по-високи от тези, генерирани при пържене на зеленчуци. Размерът на частиците варира от 22 до 72 nm.

Норвежки учени от Технологическия университет в Трондхайм също стигат до заключението, че готвенето на газов котлон никак не е безвредно. Те провеждат серия от експерименти, като за целта пържили по 15 минути 17 еднакви стека с различни мазнини при различни температури – изследвали вредните емисии, които се отделят. Изводът: най-много полициклични ароматни въглеводороди се отделят при обработка на месо на газов котлон с маргарин.

Въглеродният оксид трови

Освен пропан и бутан, съдържащи се в природния газ, в заплаха може да се превърне и обикновеният въглероден оксид. Това е доста активно химическо съединение, което се образува при непълно изгаряне на различни вещества. И има свойството да образува устойчиво съединение с хемоглобина в кръвта – в резултат на което не се пренася кислород и нашите организми се „задъхват”.

Именно от въглеродния оксид загиват хората по време на пожар, съвсем не толкова от огъня или дима. За сравнение – в жилище, където горят 3-4 газови плочи, се образува недостатъчно въглероден оксид, за да бъде смъртоносен, вие няма и да забележите отровата във въздуха, но на следващия ден ще се чувствате уморени и буквално разбити

Възможно е и да ви се вие свят – точно защото например 20% от вашия хемоглобин е бил блокиран. Затова се отнасяйте много сериозно към опасността, която крият газовите печки и котлони. Спазвайте стриктно правилата и често проветрявайте жилището си, тъй като в повечето жилищни сгради вентилационната система е далеч от високата ефективност.

Всяко изменение в горенето е застрашаващо

Регулярно следете дали газта изгаря правилно, също и какъв е характерът на пламъка, който излиза от плочата на печката. Защото всяко изменение в характера на горенето на газта, особено появата на жълт пламък с повече дим, изисква незабавна намеса на специалист!

Добре е да знаете, че газовата печка не бива да бъде включена повече от два часа без прекъсване. Количеството едновременно работещи плочи не бива да превишава две, а след два часа непрекъснато горене печката трябва да се изключи, прозорците на кухнята да се отворят за най-малко 15 минути през зимата и 25 минути през лятото.

По време на работа на газовата печка вратата от кухнята към съседните помещения трябва да бъде затворена. Важно е при наличие на всмукателна електрическа вентилационна система тя да се включва през цялото време на горене на газта. Трябва да се използват печки с такива плочи, които имат високи ребра, осигуряващи по-голям приток на кислород и следователно по-пълно изгаряне на газта.

Обикновено пълното изгаряне може да се определи по цвета на пламъка. Ако смесването на газта с въздуха е оптимално, пламъкът придобива син цвят без жълт оттенък или прозрачен със зеленикаво-синя окраска в ядрото. В такива случаи протича пълно изгаряне на газта с образуване на въглероден диоксид и водни пари. При прекомерно постъпване на въздух пламъкът става нисък и гори с пукане. А ако въздухът е недостатъчен, пламъкът ще бъде висок, жълт, с отделяне на значително количество недоокислени продукти.

Силата на пламъка може да се контролира

по време на ползването на готварската печка. За да се избегнат вредните емисии, които се отделят по време на процеса готвене, е препоръчително всяко едно домакинство (ресторант, заведение за бързо хранене и други места, пригодени за консумация на храна) да бъде снабдено с добра вентилационна система (аспиратор), а ако няма такава – да се проветрява редовно. Смяната на филтрите на аспираторите също е задължителен момент – колкото по-често се извършва, толкова по-добре.

Здравословните алтернативи

Като по-здравословен начин за приготвяне на храна се счита печенето на фурна или задушаване на пара, а не пърженето. От друга страна, при балансирано хранене и ограничено ползване на трансмазнини извършването на физически упражнения и промяна на някои вредни навици от нашето ежедневие биха намалили риска от заболяване при човека, които са резултат от небалансирания начин на живот при хората. Както Хипократ е казал - болестите имат три причини: едната е храненето, втората черпи своя произход от това, което идва до човека от въздуха и атмосферата, а третата причина е съставена от разнородни агресии, като: падането, нараняването, прекомерната умора и други подобни прояви. Последствията на тези причини са съразмерни на тяхната сила.

zdrave.to

 

0 покажи коментарите
Още по темата:
7 неща, които се случват с тялото, когато пием сок от кисели краставички В този свят има два вида хора - такива, които обичат кисели краставички, и такива, които не разбират тяхната роля в света. В екипа на Mila.bg те са на особена почит, не само заради мястото му в някой ... 11.09.2019 04:00 309 0
Още от Здраве »