Начало » Здраве » Колко много болести може да се познаят по очите

Колко много болести може да се познаят по очите

19.02.2018 06:00 1553
Колко много болести може да се познаят по очите

Здрав блясък, бяла склера, слъзна течност, никакви торбички или подпухнали клепачи - такъв трябва да е външният вид на очите ни.

Всяка жена най-малко три-четири пъти на ден се оглежда в огледалото. Мъжете трябва да последват този пример, а не да се подсмихват снизходително. Защото само по този начин бихме могли да забележим как се е изменила външната бяла обвивка на очите; как са отекли клепачите ни или са се появили корички върху тях.

Офталмолозите твърдят, че сред техните пациенти повечето са мъже: те не са обърнали внимание дори на видимите изменения в склерата. По принцип очите трябва да имат здрав блясък, склерата да е бяла с едва проблясваща, едва забележима съдова мрежичка. Естествено, торбичките и тъмните кръгове под очите, както и подпухналите клепачи показват някакви нарушения.

Или да вземем ресниците на клепачите - нормално е да падне някое и друго косъмче от тях, но това да не повлияе на тяхната гъстота. А слъзната течност е необходима за поддържане на постоянна влага по повърхността на очната ябълка. Тя трябва равномерно да се разпределя при мигане с клепачите. В нейния състав освен соли влиза и ефикасното природно антибактериално вещество лизоцин, което предпазва очите от инфекции.

Не пропускайте да огледате очите пред огледалото, защото:

Зачервяването може да се появи вследствие на безсъние или недостиг на сън, или продължително пребиваване в опушено и лошо осветено помещение. Това става заради продължителното напрежение на очните мускули и недостатъчното овлажняване на очната ябълка. Мигайте по-често, защото това ще позволи да “измиете” очите си със слъзна течност.

Понякога този симптом се появява заради инфекциозна болест на клепачите - говорим за блефарита. Или за алергия към козметиката. Ако очите сълзят и при това се зачервяват, трябва да обърнете сериозно внимание - това може да означава развиваща се глаукома.

Ако пушите или сте принудени да се намирате в опушено помещение, рискът се увеличава. Повишена сълзливост може да се появи заради попадане на чуждо тяло в очите - така организмът се опитва да се избави от него. Но очите ви могат да сълзят и заради банална простуда.

Ечемик на окото може да се появи или в случай на инфекция, например простуда, или ако прекалявате с мазната храна - особено сланина и свинско месо. По този начин се затруднява работата на черния дроб и жлъчния мехур. Честото и неконтролирано мигане може да е признак за заболяване на нервната система и черния дроб.

Вътрешната повърхност на клепачите нормално трябва да бъде с розов цвят. Ако те станат яркочервени, това говори за нарушение на кръвообращението или за разстройство на храносмилателната система. Ако е точно обратното, клепачите отвътре са побледнели, това може да показва недостиг на хемоглобин в кръвта и дори желязодефицитна анемия.

Пожълтялата склера е показател за нарушена работа на черния дроб, на жлъчния мехур, а също и за инфекциозен хепатит. Торбичките под очите възникват по много причини Стрес; умора; изпито късно вечерта кафе или чай; неправилна поза по време на сън; а също и следствие от нарушения в сърдечносъдовата или пикочно-половата система.

Синини под очите могат да се появят вследствие на преживян стрес, защото подкожният слой мастна съединителна тъкан изтънява много бързо и кръвоносните съдове стават по-забележими. Ако пушите, имайте предвид, че никотинът стеснява кръвоносните съдове и кожата силно страда от недостиг на кислород. Това също може да е причина за появяване на торбички и синини под очите.

Zdrave.to

0 покажи коментарите
Още по темата:
7 неща, които се случват с тялото, когато пием сок от кисели краставички В този свят има два вида хора - такива, които обичат кисели краставички, и такива, които не разбират тяхната роля в света. В екипа на Mila.bg те са на особена почит, не само заради мястото му в някой ... 11.09.2019 04:00 309 0
Още от Здраве »